O Pilatesu

  O Pilatesu

Povijest Pilatesa - Kontrologija

Pilates metoda predstavlja sustav vježbi koje je početkom prošlog stoljeća osmislio Joseph H. Pilates. Spajajući elemente istočnjačkih metoda poput Joge, Zen meditacije i borilačkih vještina s zapadnjačkim oblicima vježbanja , odnosno naglašavanja snage i izdržljivosti, stvorio je jedinstveni sustav od 500 vježbi mentalnog i fizičkog treninga pod nazivom Kontrologija, pod kojim je podrazumijevao povezivanje uma i tijela kao osnovne principe.

Mišići stabilizatori i postura

Osmišljen kao metoda oblikovanja tijela, Pilates predstavlja sustav vježbi koji oblikuje tijelo s naglaskom na duboku skupinu mišića, odnosno mišiće stabilizatore odgovorne za u uspostavljanje pravilne posture tijela tj. pravilno držanje tijela.

Principi

Principi pilatesa čine osnovu pilates metode i čine ju jedinstvenom među metodama vježbanja

Jedan od osnovnih principa Pilates metode je svakako disanje, posebno sam izdah koji je aktivan te njime dodatno aktiviramo najdublje slojeve abdomena. Sam fokus prilikom izvođenja vježbi stavljen je na centar tijela, odnosno na mišiće abdomena, donjeg dijela leđa i stražnjice. Upravo se u tom području stvaranjem aktivnog abdominalnog zida simulira obruč oko tijela, odnosno aktivni centar tijela iz kojeg kreče svaka Pilates vježba. Prilikom izvođenja pilates vježbi potrebno je zadržati kontrolu i preciznost pokreta što zahtijeva veliku koncentraciju odnosno povezanost tijela i uma. Pokreti koji se izvode koordinirano i u skladu s disanjem trebaju zadržati fluidnost i gracioznost.

Budući da Pilatesom angažiramo cjelokupnu muskulaturu, tijelo radi kao cjelina te veoma brzo možemo doći do zavidnih rezultata u vidu povećanja snage, izdržljivosti i fleksibilnosti tijela.